Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η ποιότητα του Κρητικού Λαδιού σε Συσκευασία,

ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,

«Η τυποποίηση μονόδρομος για τους παραγωγούς ελαιολάδου»,

Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου, οι σοβαρές προοπτικές για την προώθησή του στην παγκόσμια αγορά μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό των παραγωγικών φορέων, ήταν το θέμα που κυριάρχησε σε ημερίδα, την Πέμπτη, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη.
01/06/2013 του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Στην ημερίδα συμμετείχαν ευρωβουλευτές, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, πανεπιστημιακοί και παραγωγοί από διάφορες περιοχές της Κρήτης.
Η ανασυγκρότηση του τομέα της παραγωγής ελαιολάδου και η σύνδεσή του με την τυποποίηση και την προώθησή του, ήταν ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλοι. Οι περισσότεροι ομιλητές στάθηκαν στην ανάγκη να ξεφύγουν οι Έλληνες παραγωγοί από την πεπατημένη και παρωχημένη διάθεση χύμα ελαιολάδου, αναβαθμίζοντάς το σε τυποποιημένο.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κρητικού ελαιολάδου είναι το κομμάτι της εμπορίας του. Το μοντέλο της χύμα διακίνησής του δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Αποτελεί μονόδρομο η μετάβαση στην τυποποίηση που κάνει το προϊόν επώνυμο, διαφορετικό, μοναδικό, ταυτισμένο με τον τόπο. Αυτή διασφαλίζει τον καταναλωτή ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος, ενώ αυξάνεται σημαντικά και η αξία του», επεσήμανε ο Σπύρος Δανέλλης.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου University of Jaen, Manuel Parras Rosa, που ήταν προσκεκλημένος στην ημερίδα, στην σύντομη τοποθέτησή του στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας. Συγκεκριμένα τόνισε: «Θέλουμε τα προϊόντα μας να τα ξέρουν λίγοι ή να μάθουν τα προϊόντα μας περισσότεροι; Αυτό θα επιταχυνθεί μέσω της συνεργασίας. Δεν έχει κανένα όφελος να ανταγωνιζόμαστε τον διπλανό μας. Θα πρέπει να υπάρξουν εκστρατείες προώθησης του ελαιολάδου, ενώ απαραίτητες είναι και οι διαφημιστικές καμπάνιες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης δήλωσε μεταξύ άλλων. «Η πρόσκληση από τον Σπύρο Δανέλλη στην ημερίδα είχε δύο πολύ θετικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσαμε μία άποψη για το τι σημαίνει Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και δεύτερον όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής ήρθαμε σε όσμωση με τους ομιλητές που ο καθένας από τη μεριά του εστίασε στις τάσεις των καταναλωτών, στις προοπτικές και τις ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά».
Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και το στέλεχος του υπουργείου Αγροτικές Ανάπτυξης Λίνα Ράππου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την ελαιοκαλλιέργεια. «Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μία από τις ευκαιρίες μέσα στην οικονομική κρίση. Ο ελαιοκομικός τομέας δίνει απασχόληση και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», επεσήμανε.

Αναδημοσίευσα Από Ρεθεμνιώτικα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου