Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Διακοπή Συντάξεων Λόγω ΑΜΚΑ, Ρέθυμνο,



ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΛΟΓΩ ΛΑΘΩΝ ΣΕ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΑΦΜ,

Συνταξιούχοι έμειναν απλήρωτοι και στο Ρέθυμνο,

• Μέχρι τις 6 Ιουνίου έχουν δικαίωμα οι δικαιούχοι να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες
01/06/2013 του Βαγγέλη Συνολάκη
Προ εκπλήξεως βρέθηκαν αρκετοί συνταξιούχοι και στο Ρέθυμνο, οι οποίοι μετέβησαν χθες στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να εισπράξουν τη σύνταξή τους, όμως οι λογαριασμοί τους δεν είχαν πιστωθεί λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Για τον ίδιο λόγο δημιουργήθηκε αλαλούμ σε όλα τα ΙΚΑ της χώρας, με τους συνταξιούχους να σχηματίζουν ουρές και να υποβάλλονται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, χωρίς καταχωρημένο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχουν μείνει 96.333 συντάξεις, 54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι να φύγουν με... άδεια χέρια από τις τράπεζες, καθώς διακόπηκε η καταβολή της σύνταξής τους.
Στο Ρέθυμνο, δεκάδες συνταξιούχοι έσπευσαν από νωρίς το πρωί στο τοπικό υποκατάστημα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη σε ΑΜΚΑ-ΑΦΜ και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η καταβολή της μηνιαίας σύνταξης.
Ωστόσο, άλλοι συνταξιούχοι πληρώθηκαν λιγότερα χρήματα και άλλοι καθόλου. Οι διακυμάνσεις στα ποσά οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί συνταξιούχοι, μετά τον επανέλεγχο των εισοδημάτων τους, δικαιούνται μικρότερο ΕΚΑΣ.
Αντιμέτωποι με τις περικοπές βρέθηκαν και αρκετοί δικαιούχοι στο Ρέθυμνο.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα με την καταβολή των συντάξεων, σύμφωνα με την διευθύντρια του ΙΚΑ, Ευαγγελία Γαγάνη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συνολικά περισσότερες από 300 περιπτώσεις δικαιούχων που απειλούνταν με διακοπή, οι περισσότεροι τακτοποίησαν τις εκκρεμότητές τους έγκαιρα και πλέον έχουν απομείνει περίπου 90 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα πληρωθούν τη σύνταξη του μηνός Ιουνίου, μόλις δηλώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται.
«Είναι πολλοί οι συνταξιούχοι που ήρθαν στην υπηρεσία μας, όμως προσπαθήσαμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους και θεωρώ ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Το προσωπικό εξυπηρετούσε τον κόσμο και πέραν του ωραρίου, 11:00-14:00, που έχει οριστεί από τη διοίκηση, ενώ με δεδομένο ότι το ΙΚΑ Ρεθύμνου είναι από τα υποκαταστήματα με τις λιγότερες περιπτώσεις μη καταβολής σύνταξης, εκτιμώ ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» η κα Γαγάνη.

Τη Δευτέρα θα λυθεί το πρόβλημα σύμφωνα με τη διοίκηση

Έως τη Δευτέρα θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως το θέμα με τις συντάξεις με ελλείψεις στον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, καθώς ήδη έχει εξυπηρετηθεί το 50% των συνταξιούχων, δήλωσε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα, στα οποία προέκυψαν προβλήματα και εμφανίστηκαν ουρές, ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε ότι η διοίκηση του Ιδρύματος θα σταθμίσει την κατάσταση και θα προχωρήσει όπου χρειαστεί σε παρεμβάσεις, ώστε «Το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου, όλα τα θέματα να έχουν αντιμετωπιστεί και να μην υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων Ιουλίου».
Παράλληλα, το ΙΚΑ σε ανακοίνωσή του καλεί σε απογραφή όσους συνταξιούχους δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Ειδικότερα για το ΙΚΑ ισχύουν τα εξής:
Μέχρι τις 6 Ιουνίου θα πρέπει να δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όσοι συνταξιούχοι δεν το έχουν ήδη τακτοποιήσει. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα δηλώσουν τα στοιχεία, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσκομίσουν:
• Αστυνομική ταυτότητα.
• Οποιοδήποτε έγγραφο που αναγράφει τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ.
• Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου αναγράφεται ο ΑΦΜ, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από τη Δ.Ο.Υ.
• Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας).

Αναδημοσιευσα Απο Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου