Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Μειωνονται οι πηγες Ενημερωσεις,




Χωρίς πρόσβαση σε επιστημονικές ιστοσελίδες κινδυνεύουν  να βρεθούν από την 1η Απριλίου οι φοιτητές όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας, καθώς λήγει η σύμβαση του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Το θέμα , που στη Μυτιλήνη δημοσιοποιήθηκε από την φοιτητική παράταξη ΔΑΠ στις 19 Μαρτίου, δεν είναι καινούργιο, αλλά «ταλανίζει εδώ και χρόνια όλες της ακαδημαϊκές κοινότητες της χώρας», σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Σουλακέλλη. Ο ίδιος μας θύμισε άλλωστε ότι για τον συγκεκριμένο λόγο πριν από 3 χρόνια είχε παραιτηθεί απ’ την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και απ’ τη θέση του προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων ο Καθηγητής, κ. Αντρέας Τρούμπης.

Για άλλη μια φορά η σύμβαση ανάμεσα στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών έληξε στις 31/12 του περασμένου έτους (σ.σ: 2012), παρατάθηκε κατά νόμο για ένα τρίμηνο (μέχρι 1/4), αλλά για πρώτη φορά το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α δεν δείχνει καμία διάθεση να την ανανεώσει, αφού δεν έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του το αντίστοιχο κονδύλι.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του με ημερομηνία 11 Μαρτίου 2013:

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εξέλιξη στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του HEAL-Link για τα ηλεκτρονικά περιοδικά από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Σαν συνέπεια οι περισσότεροι εκδότες μας ενημέρωσαν ότι η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά για τα μέλη του HEAL-Link θα διακοπεί την 1-4-2013.»

Αν όντως δεν επιχειρηθεί από μεριάς Υπουργείου η ανανέωση της σύμβασης με τονΣύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, τότε πολλές πτυχιακές, αλλά κυρίως μεταπτυχιακές εργασίες θα μείνουν στον αέρα, καθώς ‘’παγώνει’’ ουσιαστικά η πρόσβαση τους στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των διεθνών επιστημονικών περιοδικών, αλλά και στους σημαντικότερους βιβλιογραφικούς καταλόγους.

 

Αναδημοσιευσα Από Δημοκρατης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου