Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το τελευταίο «όπλο» για την κρίση,




Το 2013 η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει», αν θέλει τα επόμενα χρόνια να μη συνεχιστεί η βαθιά ύφεση. Το 2013 πρέπει να «τρέξει» για να απορροφήσει τα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), αλλά κυρίως να σχεδιάσει το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα έχει μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική από το σημερινό ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, το τρέχον ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε σε μια εποχή που η Ελλάδα ούτε καν φανταζόταν ότι την πόρτα της θα χτυπούσε τόσο άσχημα η οικονομική κρίση και ότι η ανεργία θα σκαρφάλωνε τόσο ψηλά.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2, όπου και γνωστοποιήθηκε η δημιουργία «ειδικού» υφυπουργού ΕΣΠΑ, μια θέση που καταλαμβάνει ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Βιρβιδάκης, υπογραμμίστηκε ότι μέχρι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ετοιμάσει το νέο ΕΣΠΑ.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτιμάται ότι έως το 2020 θα διοχετευτούν στην αγορά κοινοτικοί πόροι συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των πόρων της κοινής αγροτικής πολιτικής. Μαζί με τα περίπου 8 δισ. ευρώ που απομένουν να απορροφηθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ (2007-2013), η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα κονδύλια αυτά θα αποτελέσουν ένεση ρευστότητας για την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και θα συμβάλουν στη στήριξη ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων.
Το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της κυβέρνησης και των περιφερειών για το νέο ΕΣΠΑ, που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ξεκινά με ένα αναπτυξιακό συνέδριο στις αρχές Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει ανοιχτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Μόνο μεγάλα έργα
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε πάντως το στίγμα του νέου ΕΣΠΑ: «Τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα».
Ο κ. Σαμαράς δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που καταγράφεται στο κείμενο θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 στην Ελλάδα. Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού παρουσιάζεται μάλιστα σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο Μέτσοβο, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου. Την ενημέρωση επί του κειμένου, που ορίζει το πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής (συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα) και της Ελλάδας για την προετοιμασία της συμφωνίας εταιρικής σχέσης –του νέου ΕΣΠΑ δηλαδή-, θα κάνουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η εποχή του νέου ΕΣΠΑ δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Καταρχήν, η Ελλάδα καλείται από τη μία να εφαρμόσει τους μνημονιακούς στόχους και από την άλλη να υιοθετήσει την αναπτυξιακή στρατηγική «Ευρώπη 2020». Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στρατηγική αυτή θέτει πέντε φιλόδοξους στόχους για την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και το κλίμα/την ενέργεια προς επίτευξη μέχρι το 2020.
Στο κείμενο των θέσεών της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ξεκάθαρα ότι «οι πιεστικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα συνδέονται με την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης που εμποδίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, σε συνδυασμό με ένα μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που στερείται ανταγωνιστικότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη ανεργία, ιδίως των νέων, τον αυξανόμενο κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, την ανεπάρκεια επενδύσεων υποδομής για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την αναποτελεσματική χρήση φυσικών πόρων/μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτήν».

Κλειδί η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση
Σύμφωνα με την πρότασή της, οι δαπάνες μέσω του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να εστιάζονται στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κοινωνική ένταξη, την ποιοτική απασχόληση, ιδίως για τους νέους, και την ενεργητική ένταξη, σε προσανατολισμένη προς την αγορά εργασίας, εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας καθώς και στην έρευνα και καινοτομία. Η κοινωνική προστασία, επίσης, όπως σημειώνεται, πρέπει να είναι σωστά διαρθρωμένη και να είναι σε θέση να αποτρέψει την καταστροφή ανθρώπινου κεφαλαίου λόγω της κρίσης. Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει το κύριο βάρος στο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αύξηση παραγωγικότητας, στην ενσωμάτωση των στόχων της κλιματικής αλλαγής στις πολιτικές και στη μεταστροφή προς μια οικονομία με επάρκεια πόρων και χαμηλές εκπομπές άνθρακα. «Οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση» υπογραμμίζει εκ νέου.
Ένα από τα ενδιαφέροντα και πιο συγκεκριμένα σημεία του κειμένου, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει έργα για την αποκατάσταση παράνομων χωματερών, παρά μόνο ολοκληρωμένα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Στον τομέα δε των δημοσίων έργων, η επένδυση σε τοπικές οδούς μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο όταν αυτές καλύπτουν κενά και είναι αναγκαίες για τη στήριξη της συνδεσιμότητας απομακρυσμένων περιοχών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έργα μικρής αξίας, με την Επιτροπή να ζητά τη μετάβαση σε μεγαλύτερα έργα –κάτι που υιοθέτησε χτες και ο πρωθυπουργός. «Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες έργα που πρέπει να εφαρμοστούν σχεδόν από ισάριθμους τελικούς δικαιούχους. Η πρακτική αυτή περιπλέκει περισσότερο τη διαχείριση και συνεπάγεται πρόσθετη διοικητική επιβάρυνση» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.


Αναδημοσιευσα Από Ηπειρωτικος Αγων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου