Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Όταν ο αγώνας συναντά τη φτώχεια και την αλληλεγγύη,






Με το σύνθημα «Δεν θα γίνουμε κολίγοι στα χωράφια μας», μέλη του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Τρικάλων πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, διένειμαν δωρεάν προϊόντα της παραγωγής τους σε πολίτες σε ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι σε μια κοινωνία που οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι οδεύει προς βίαιη φτωχοποίηση. Από τις 10 το πρωί μέχρι και λίγο μετά τις 11, πέντε τόνοι περίπου προϊόντων είχαν διανεμηθεί σε εκατοντάδες πολίτες, που έσπευσαν να παραλάβουν λαχανικά. Εικόνες συνωστισμού, από συνταξιούχους, ανέργους ανθρώπους κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης. Η ίδια εικόνα και σε άλλες θεσσαλικές πόλεις, όπου και εκεί οι παραγωγοί διένειμαν προϊόντα, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για το φορολογικό νόμο.

Τι ζητούν οι παραγωγοί

Οι παραγωγοί, ζητούν να έχουν φορολογική ταμειακή μηχανή με μηδενικό ΦΠΑ επί των πωλήσεων όπως προβλέπει και η Κοινοτική Οδηγία 2006/112-ΕΚ περί ΦΠΑ, ώστε να μειώνονται και οι τιμές προς όφελος της τσέπης των καταναλωτών, συναλλαγές χονδρικής πώλησης με μηδενικό ΦΠΑ, επιστροφή ΦΠΑ επί αγορών το οποίο καταβάλλουν οι παραγωγοί και καλλιεργητικά εφόδια, βιβλίο εσόδων-εξόδων απλογραφικά για τον υπολογισμό του καθαρού τους εισοδήματος, κατάργηση του ειδικού τιμολογίου παράδοσης αγροτικών προϊόντων, μείωση του αγροτικού ρεύματος, μείωση εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και αφορολόγητο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα.

Μάλιστα, έστειλαν υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, το κατέθεσαν και στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, σημειώνοντας πως «παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις όλων των συναδέλφων παραγωγών και το ότι έχει διαπιστωθεί ότι είναι αντισυνταγματικό να φορολογείται κανείς δυο φορές για το ίδιο αντικείμενο εργασίας ως παραγωγός στο χωράφι και έμπορος στο χώρο των λαϊκών αγορών, δεν αλλάζει κάτι».

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Αναδημοσιευσα Από Ερευνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου