Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι Εξώσεις,



Αυξάνονται σημαντικά οι εξώσεις σε οικίες και καταστήματα στην Καλαμάτα,


Το απονενοημένο διάβημα στα Χανιά και η οικογένεια ανέργων που έμεινε στο δρόμο για χρέος 1.700 ευρώ σε κοινόχρηστα φέρνουν στο φως τραγικές ιστορίες χιλιάδων πολιτών που ξεσπιτώνονται.
Με αφορμή τα δύο παραπάνω γεγονότα το «Θάρρος» μίλησε χθες με ειδικούς επιστήμονες για την κατάσταση που επικρατεί στην Καλαμάτα. Τόσο ο δημοτικός σύμβουλος, φοροτεχνικός-λογιστής Δημήτρης Μπούχαλης, όσο και ο αντιδήμαρχος, δικηγόρος Αθανάσιος Ηλιόπουλος, αλλά και ο ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, Σωτήρης Δρακόπουλος, τόνισαν ότι το φαινόμενο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά εξώσεων είτε από διαμερίσματα είτε από επαγγελματικές στέγες έχουν αυξηθεί.
«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, οπότε υπόκεινται και στις διατάξεις του νόμου. Μάλιστα, μετά την αλλαγή του νόμου για τα επαγγελματικά ακίνητα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Μικρότερης έντασης είναι τα προβλήματα με τις ενοικιάσεις κατοικιών. Εκεί το σύνηθες φαινόμενο είναι ο ενοικιαστής να αφήνει το σπίτι, έχοντας όμως αφήσει πίσω του οφειλές σε ενοίκια και λογαριασμούς νερού και ρεύματος, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο ιδιοκτήτης να βάλει το χέρι στην τσέπη, αφού μια νομική διαδικασία θέλει μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί.
Υπάρχουν δε και πολλοί οι οποίοι, λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, προτιμούν να κρατούν τα σπίτια τους κλειστά.
Όλα αυτά, βέβαια, δημιουργούν ένα αρνητικό σπιράλ στην αγορά κατοικίας, κι είναι ένας από τους λόγους που τα ενοίκια έχουν μειωθεί στην Καλαμάτα κατά μέσο όρο περίπου 40%», ήταν η κοινή επωδός τους.

Τι προβλέπει ο νόμος
Με διαδικασίες «εξπρές» και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης θα μπορεί να γίνεται στο εξής η έξωση του ενοικιαστή ο οποίος δεν πληρώνει τα μισθώματα, ενώ με την ίδια διαδικασία θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να εισπράττει τα καθυστερούμενα μισθώματα.
Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να εισπραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από καθυστερούμενη καταβολή μισθωμάτων και προβλέπονται στο νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης (άρθρο 15) για τη δίκαιη δίκη, η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις 2 Απριλίου 2012. Ειδικότερα, με το Ν. 4055/2012 επήλθαν τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έτσι ώστε η αποβολή του δύστροπου μισθωτή, δηλαδή εκείνου που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα, να επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του. Η αποβολή γίνεται με τη δικαστική έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου.
Επιπρόσθετα, με την ίδια δικαστική διαταγή ο δύστροπος ενοικιαστής καλείται να πληρώσει, όχι μόνο τα καθυστερούμενα ενοίκια, αλλά και τα κοινόχρηστα, καθώς και τους λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) που τυχόν δεν έχουν πληρωθεί. Για τα τελευταία επεμβαίνει το δικαστήριο, εφόσον η οφειλή τους αποδεικνύεται από έγγραφα.
Παράλληλα, προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα μισθώματα, πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να κοινοποιήσει σχετικό εξώδικο στον ενοικιαστή και να κατατεθούν στα δικαστήρια τα αναγκαία έγγραφα. Ο μισθωτής οφείλει μέσα σε 15 μέρες να καταβάλει τα μισθώματα για να μην εκδοθεί από τη δικαιοσύνη διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου.

Ιστορίες απόγνωσης
Πίσω από κάθε διαταγή έξωσης κρύβεται συνήθως μια ιστορία απόγνωσης, ενώ ο νόμος πλέον, όπως δείξαμε παραπάνω, έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρός για τους ενοικιαστές και πιο ευνοϊκός για τους ιδιοκτήτες. «Ζητάμε την κατάργηση του νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό και προβλέπει την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου ακόμα και με την καθυστέρηση ενός ενοικίου. Δε λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στην κοινωνία και οδηγεί τα δικαστήρια σε αποφάσεις έξωσης, χωρίς καν να ακούσουν τον ενοικιαστή και τα πραγματικά του προβλήματα», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Αναδημοσιευσα Από ΘΑΡΡΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου