Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

«Η ανάγκη να συντηρήσουμε τα σπίτια μας, οι σωστές διαδικασίες και επιλογές»


«Η ανάγκη να συντηρήσουμε τα σπίτια μας, οι σωστές διαδικασίες και επιλογές»

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των κατοίκων της Παλιάς Ξάνθης όταν αποφασίζουν να επισκευάσουν τα σπίτια τους, αλλά και όσων επιθυμούν να αγοράσουν ένα σπίτι στο διατηρητέο οικισμό και να το ανακαινίσουν, ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες, είναι οι διαδικασίες και οι περιορισμοί που ισχύουν για αυτού του είδους τις παρεμβάσεις.

Τα τελευταία χρόνια κάτι δείχνει να έχει αλλάξει, αφού σημαντικές αρμοδιότητες έχει αναλάβει η εδρεύουσα στην πόλη μας, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κάποιες από τις διαδικασίες που απαιτούνται έχουν απλοποιηθεί, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει γνωστό στους κατοίκους και σε όσους εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στις εργασίες συντήρησης των κτισμάτων στην Παλιά Ξάνθη.

Καθημερινά πραγματικά στολίδια του παραδοσιακού οικισμού χάνονται και εξίσου συχνά γινόμαστε μάρτυρες άστοχων παρεμβάσεων, οι οποίες συντελούν στη διαρκή υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος. Με το ρυθμό αυτό, η Παλιά Ξάνθη θα απολέσει σε μερικά χρόνια οριστικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Θα πάψει να αποτελεί κόσμημα για την πόλη και την περιοχή και θα γίνει ακόμη ένα θλιβερό παράδειγμα της αδιαφορίας, του ωχαδελφισμού και της ανικανότητας όλων μας.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση πρώτα των κατοίκων και την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, ο Σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση  με θέμα :

«Η ανάγκη να συντηρήσουμε τα σπίτια μας, οι σωστές διαδικασίες και επιλογές».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου της Φ.Ε.Ξ. στην οδό Αντίκα στην Παλιά Ξάνθη, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:30. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιασθούν από τα στελέχη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων όλες οι νέες εξελίξεις σχετικά με την διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Παλιά Ξάνθη, ενώ θα δοθούν και χρήσιμες οδηγίες για όσους θέλουν απλώς να επισκευάσουν ή να συντηρήσουν τα σπίτια τους, γρήγορα, νόμιμα και σωστά.



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου




Αναδημοσιευσα Από Αγωνας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου