Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Και στη Ήπειρο πρόβλημα στην κτηνοτροφία,



 Γιώργος Τσαντίκος

Στο σημείο θραύσης η πτηνοτροφία,

Σε επικίνδυνο σταυροδρόμι βρίσκεται το ένα σκέλος της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο, καθώς η πτηνοτροφία λυγίζει υπό το βάρος των κακών οικονομικών συνθηκών, λάθος επιλογών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και των νέων προβλέψεων του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων.

Ήδη, διαβήματα προς την κυβέρνηση έχει κάνει εδώ και μέρες η «Πτηνοτροφική», η πανελλαδική συνεταιριστική ένωση των πτηνοτρόφων στην οποία πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ενώ από χτες, προστέθηκαν και οι διαμαρτυρίες δύο μεγάλων πτηνοτροφικών βιομηχανιών της Ηπείρου, του «Νιτσιάκου» και του συνεταιρισμού «Πίνδος». Παίρνοντας τις επιστολές με χρονολογική σειρά, πριν από δέκα μέρες περίπου οι συνεταιριστές πτηνοτρόφοι έκρουαν τον κώδωνα λέγοντας ότι εάν επιβαρυνθούν περισσότερο μέσω του ΦΑΠ για τα αγροτικής εκμετάλλευσης ακίνητα, θα χρεοκοπήσουν και θα σταματήσουν να λειτουργούν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστές πτηνοτρόφοι, είναι ο «μπαμπούλας» όλων των παραγωγών τα τελευταία τρία χρόνια: η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, από τη στιγμή που εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ζωοτροφών, μαζί όμως με ένα ακόμα παράγοντα: ότι ήδη, από το 2006 και μετά επιβαρύνονται με την αποπληρωμή των δανείων που πήραν όταν η παραγωγή τους υπέστη πλήγμα από τη «γρίπη των πτηνών». Οι πτηνοτροφικές ενώσεις έχουν ζητήσει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή. Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η τροποποίηση των υπουργικών αποφάσεων που έδιναν περίοδο χάριτος έξι ετών στα δάνεια». Ουσιαστικά, αυτό που έχει γίνει είναι ότι έχει παραταθεί για 1,5 μήνα ακόμα η περίοδος χάριτος, η οποία έληγε το 2012. Τα δάνεια έχουν περίοδο αποπληρωμής 11 και 13 χρόνια και αν δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση, τότε από τον προσεχή Ιανουάριο οι πτηνοτρόφοι καλούνται να ξεκινήσουν να τα αποπληρώνουν (όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη και χρησιμοποιούν την περίοδο χάριτος, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι όμως). Ο κ. Καλογιάννης σχολιάζοντας την απάντηση τονίζει ότι «με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στηρίζουμε στον πρωτογενή τομέα, η ανάκαμψη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την ύφεση». Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι πτηνοτρόφοι έχουν ζητήσει εξόφληση σε 50 εξαμηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε... 25 χρόνια, αντί για 11 και 13 που ήταν τα αρχικά), ξεκινώντας από το τέλος του 2014 και με μικρότερο επιτόκιο. Πρόκειται για πρόταση που πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτή πάντως, με αυτές τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Οι φόροι

Εκτός των δανείων όμως, υπάρχουν και οι φόροι. Χτες, «Νιτσιάκος» και «Πίνδος» δημοσιοποίησαν κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τον καινούργιο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, σε ό,τι αφορά τα ποιμνιοστάσια και τις πτηνοτροφικές και ζωοτροφικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι θα υπάρξει ρύθμιση, αλλά και το ίδιο το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Ο νέος φόρος ακινήτων όμως είναι και πεδίο ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απέρριψε τις προτάσεις που του κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο πτηνοτροφικές βιομηχανίες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την ενδεχόμενη φορολόγηση των πτηνοτροφείων, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο φόρος για ακίνητο 1500τ.μ που αποτελεί τη μικρότερη βιώσιμη μονάδα είναι 3312 ευρώ και για μια μεσαία μονάδα 3000τ.μ είναι 6.210 ευρώ όταν με τον ΦΑΠ τα ποσά ήταν 200 ευρώ και 900 ευρώ αντίστοιχα. Προειδοποιούν ότι έτσι, ο κλάδος θα οδηγηθεί σε αφανισμό και ότι την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός στα Βαλκάνια επιδοτεί τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Γι αυτό και ζητούν να μην επιβαρυνθούν επιπλέον τα πτηνοτροφεία στο νέο νόμο. Αυτός, ενδέχεται να έρθει σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή, αν όμως συνεχίσουν να υπάρχουν τα πολιτικά προσκόμματα, ίσως και να καθυστερήσει η έναρξη της συζήτησής του.


Αναδημοσιευσα Από ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου