Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Λουκέτο, στο αεροδρόμιο Άργους,

Το αεροδρόμιο, η άγονη γραμμή και το λουκέτο,

Το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» στο Άργος Ορεστικό προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο μας. Επί αρκετά έτη αποτελεί βασική πύλη εισόδου επισκεπτών προς την περιοχή μας, όπως επίσης χρησιμοποιείται από πολυάριθμους συμπολίτες μας για την πραγματοποίηση ταξιδιών με βασικό προορισμό την πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα. Κατατοπιστικά είναι τα σχετικά στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.). Το 2012 προσέγγισαν και απογειώθηκαν από τον αερολιμένα Καστοριάς 569 αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν συνολικά 4.602 επιβάτες (2.072 αφίξεις και 2.530 αναχωρήσεις). Συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκε μικρή μείωση τόσο στον αριθμό των αεροσκαφών(-23), όσο και στους επιβάτες (-647), απόρροια ίσως της οικονομικής κρίσης. Πάντως, τα δύο τελευταία έτη είναι πολύ καλύτερα από τα αμέσως προηγούμενα. Ενδεικτικά, το 2010 : 309 αεροσκάφη με 3.019 επιβάτες και το 2009 : 268 αεροσκάφη με 3.993 επιβάτες. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό.
Ο χαρακτηρισμός ως άγονη γραμμή της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά. Για πολλά χρόνια συζητούσαμε την ανάγκη προώθησης και ικανοποίησης του σχετικού τοπικού μας αιτήματος με στόχο την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων από και προς την περιοχή μας με φθηνότερο μάλιστα εισιτήριο. Μόνο που μέναμε στο επίπεδο των συζητήσεων και των προθέσεων. Μόλις το 2008 τέθηκε το ζήτημα, για πρώτη φορά σοβαρά και εμπεριστατωμένα, στις αρμόδιες αρχές, εν προκειμένω στο Υπουργείο Μεταφορών και στην Υ.Π.Α. Επί δύο χρόνια (2008 – 2009) με οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια, με ισχυρή επιχειρηματολογία και σε πνεύμα συνεργασίας, πετύχαμε τον Ιανουάριο του 2010 να υιοθετήσει τη διεκδίκησή μας το αρμόδιο Υπουργείο και να θέσει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Αποτέλεσμα και της σοβαρής προεργασίας που είχε γίνει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, τον Μάρτιο του 2010 η Ε.Ε. ενέταξε το αεροπορικό δρομολόγιο Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά στο καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονη γραμμή). Κατόπιν, η Υ.Π.Α. διεξήγαγε το σχετικό διαγωνισμό και από τον Ιούνιο του 2010 εκτελούνται σχεδόν καθημερινά, αεροπορικά δρομολόγια από και προς τη Δυτική Μακεδονία.
Μόνο που ο χαρακτηρισμός ως άγονη γραμμή και η σύμβαση εκτέλεσης των δρομολογίων λήγει σε μερικούς μήνες από τώρα. Συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου 2014 ολοκληρώνεται η περίοδος ισχύος της παρούσας σύμβασης με την εταιρεία που εκτελεί τα δρομολόγια, συνεπώς και η επιδότησή τους. Άρα προκύπτει βάσιμα ο κίνδυνος να σταματήσει η αεροπορική σύνδεση Αθήνα - Καστοριά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τοπική μας οικονομία σε καιρούς μάλιστα κρίσης. Λαμβάνοντας δε υπόψη πως με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα μπορεί κάποια αεροπορική εταιρεία να δρομολογήσει πτήσεις προς την περιοχή μας χωρίς την επιδότηση λόγω της άγονης γραμμής, τότε δεν είναι ανεδαφική η δυσοίωνη πρόβλεψη πως το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» θα πάψει να φιλοξενεί πτήσεις. Θα καταστεί ουσιαστικά ανενεργό, ρίχνοντας νερό στον μύλο όσων υποστηρίζουν το κλείσιμό του μαζί με άλλα αεροδρόμια ανά την Ελλάδα. Πρόσφατα άλλωστε είναι τα σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο.
Συνεπώς άμεσα, σήμερα πρέπει να ξεκινήσουμε εκ νέου τις διαδικασίες για τη χρονική επέκταση του χαρακτηρισμού ως άγονη γραμμή και για τα επόμενα έτη. Η επίτευξη της συλλογικής αυτής διεκδίκησης θα έχει διπλό όφελος. Καταρχήν, θα εξασφαλιστεί η συνέχιση των αεροπορικών πτήσεων από και προς την Καστοριά, αποτρέποντας ένα σημαντικό πλήγμα για την τοπική μας οικονομία. Επιπλέον, θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την αποτροπή των όποιων σχεδιασμών περί κλεισίματος του αεροδρομίου «Αριστοτέλης», μαζί με άλλα σε ολόκληρη τη χώρα. Η υποχρέωση εκτέλεσης αεροπορικών δρομολογίων υπό το καθεστώς της παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονη γραμμή) και με τη «βούλα» μάλιστα της Ε.Ε. δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί και να παρακαμφθεί από οποιονδήποτε. Έτσι μπορεί να αποφευχθεί και το πιθανολογούμενο λουκέτο στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» και να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του στο μέλλον.



Αναδημοσιευσα Από ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου