Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Τούρκοι επισκέπτες υπεράριθμοι. Πουλήθηκε η Ελλάδα?



Εκατοντάδες Τούρκοι επισκέφθηκαν χτες το νησί μας

«Φιλί ζωής» στον Λεσβιακό τουρισμό και μάλιστα για την περίοδο που διανύουμε μπορεί να θεωρηθεί το τουρκικό ρεύμα επισκεπτών που ξεκίνησε από χτες μόλις και αναμένεται να κρατήσει για τις επόμενες 7-8 μέρες.

 Ειδικότερα, πάνω από 800 τούρκοι τουρίστες αποβιβάστηκαν χτες το πρωί από τα καραβάκια στο λιμάνι της Μυτιλήνης δημιουργώντας συνωστισμό στο τελωνείο. Τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης από ό,τι πληροφορούμαστε είχαν πληρότητα, ενώ και τα rentacar δίνανε συνέχεια αυτοκίνητα.



Τη περίοδο αυτή οι Τούρκοι γιορτάζουν το CURBAN, που είναι μεγάλη γιορτή για αυτούς και κρατάει περίπου μια βδομάδα.

Στο τελωνείο δημιουργήθηκε ουρά, και πολλοί τούρκοι που θέλανε να βγάλουνε βίζα εδώ χρειάστηκε αυτή τη φορά να περιμένουν μέχρι και δυόμιση ώρες.  Συνήθως ο μέσος όρος αναμονής μια συνηθισμένη μέρα για τους επισκέπτες χωρίς βίζα είναι γύρω στα 20 λεπτά με μισή ώρα, όμως ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών σε συνδυασμό με τα έργα κατασκευής νέου γραφείου στο τελωνειακό χώρο και γενικότερα τα έργα διαμόρφωσης της αίθουσας δημιούργησαν αυτή τη φορά μεγάλη καθυστέρηση.

Η διαδικασία για τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας από το τελωνείο αναλόγως με το αν έχουν βίζα είναι η εξής: Όσοι είναι από την ΕΕ ή από τρίτες χώρες αλλά έχουν βγάλει βίζα τους γίνεται πρώτα διαβατηριακός έλεγχος (ταυτοποίηση στοιχείων, αν έχουν πλαστά έγγραφα κλπ) και μετά τελωνειακός (έλεγχος στις αποσκευές). Όσοι δεν έχουν βίζα, μεταβαίνουν σε ένα χωριστό δωμάτιο για να εκδοθεί πρώτα η βίζα τους και μετά να ακολουθήσουνε οι υπόλοιπες προαναφερθείσες διαδικασίες. Κανονικά αυτές οι διαδικασίες δεν αργούν, και μονάχα χτες δημιουργήθηκε πρόβλημα λόγω έργων. Προφανώς το πρόβλημα θα υπάρξει και τις επόμενες μέρες, αφού τα έργα θα κρατήσουνε κάποιες μέρες ακόμα.



Την επόμενη Τετάρτη θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη επιτροπή αξιολόγησης ομότιμων της Σέγκεν. Η επιτροπή αυτή είναι από την ΕΕ και η δουλειά της είναι να ορίζει και να ελέγχει τις πύλες εισόδου στην ΕΕ, αν και κατά πόσο δηλαδή τα σημεία εισόδου τηρούν τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί. Η επιτροπή αυτή είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Μυτιλήνη και την πρώτη φορά που είχε επισκεφθεί το λιμάνι του νησιού είχε ζητήσει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών είναι η κατασκευή του νέου γραφείου και η διαμόρφωση της αίθουσας στο Τελωνείο. Η κατασκευή του γραφείου θα εξυπηρετεί στην γρηγορότερη εξυπηρέτηση των τουριστών. Μάλιστα, μετά την κατασκευή και του νέου-δεύτερου γραφείου ελέγχου, το ένα θα χρησιμεύει για τον έλεγχο των Ευρωπαίων και το δεύτερο για πολίτες άλλων χωρών εκτός ΕΕ.


Επίσης, χτες το πρωί παραλήφθηκε από το τελωνείο της Μυτιλήνης και ένα μηχάνημα ελέγχου ων αποσκευών, σαν και αυτά που υπάρχουν στα αεροδρόμια, ενώ ήδη εκπαιδεύεται προσωπικό στον χειρισμό αυτού του μηχανήματος.

Τέλος, στα σχέδια διαμόρφωσης του χώρου είναι και η κατασκευή ράμπας για ΑΜΕΑ, ενώ στις απαιτήσεις τις επιτροπής ήταν στο χώρο που ανήκει στο τελωνείο να μην τοποθετούνται και να μην βρίσκονται άλλα αντικείμενα (πχ αμάξια) πέραν των φορτίων που είναι για φόρτωση και εκφόρτωση.

 Η επιτροπή από την ΕΕ θα έρθει την επόμενη Τετάρτη και θα συναντηθεί και θα ξεναγηθεί στο χώρο του λιμανιού από τον Διευθυντή του Τελωνείου κ. Χαράλαμπο Μαργαρίτη, καθώς και από τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.

Πάντως, μετά το τέλος των έργων υπολογίζεται πως ο χρόνος αναμονής για τους επισκέπτες θα μειωθεί κατά πολύ. Τέλος, να σημειώσουμε πως μέχρι να τελειώσει το CURBANυπολογίζεται να έχουν επισκεφθεί το νησί μας 4.000 τούρκοι.



                                                                                                            Γιώργος Κούκκος



Αναδημοσίευσα Από ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου