Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Καθησυχαστικός ο Α.Τσελεντης για τους δυο σεισμούς,



Άκης Τσελέντης: "Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο"-Γιατί ο πανικός μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από το σεισμό ,

Σχετικά ήρεμη νύχτα πέρασαν οι Αιγιώτες, μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις δύο διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, μεγέθους 3,3 και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα. Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, τη νύχτα είχαμε λίγες σχετικά σεισμικές δονήσεις, με την ισχυρότερη να σημειώνεται στις 2.27 να είναι μεγέθους 2,5 R. Όλες οι σεισμικές δονήσεις, που σημειώνονται από τις 21 Μαΐου το μεσημέρι και μετά, έχουν το κοινό χαρακτηριστικό του μικρού μεγέθους αλλά και του μικρού εστιακού βάθους, που τις κάνουν να γίνονται αισθητές ως πολύ μεγαλύτερες της πραγματικής τους έντασης.

Τις τελευταίες μέρες, διακεκριμένοι επιστήμονες όπως οι καθηγητές κ.κ. Χουλιάρας, Σώκος και Τσελέντης, έχουν προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις για το σμήνος μικροσεισμικών δονήσεων που σημειώνεται στο Αίγιο, τονίζοντας πως παρακολουθούν το φαινόμενο στενά, ως οφείλουν εξάλλου και υπενθυμίζοντας στον κόσμο πως οφείλει να γνωρίζει πώς να προστατεύεται και να προστατεύει την οικογένειά του από τυχόν μεγάλο σεισμό, δίνοντας για μια ακόμα φορά τις γνωστές οδηγίες περί αντισεισμικής κατασκευής κτιρίου, τρόπους αντίδρασης την ώρα ενός σεισμού αλλά και μετά από αυτόν κ.α.

Σήμερα, φιλοξενούνται στον διαδικτυακό Τύπο δηλώσεις του καθηγητή σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Άκη Τσελέντη, ο οποίος τονίζει ότι πρόκειται για παρατεταμένη ενεργοποίηση των ρηγμάτων μιας περιοχής που από καταβολής κόσμου είναι σεισμογενής, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή, ενώ έχουν τοποθετηθεί επιπλέον όργανα, προκειμένου να καταγράφεται και η παραμικρή δόνηση. Επιπλέον συνιστά στους κατοίκους να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, που πρέπει να λαμβάνουν όλοι όσοι ζουν σε σεισμογενείς περιοχές.

Όλοι ξέρουμε καλά πως το Αίγιο είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή και πως εμείς που ζούμε εδώ, το έχουμε επιλέξει γνωρίζοντάς το. Είναι λογικό μια ασταμάτητη σειρά σεισμικών δονήσεων, έστω και μικρών, να προκαλεί αναστάτωση στον κόσμο και επίσης είναι λογικό, οι σεισμολόγοι να παρακολουθούν το φαινόμενο και τις επιστημονικές του διαστάσεις αλλά και με ψυχραιμία να δίνουν στον κόσμο να καταλάβει πως ο πανικός είναι χειρότερος από τον ίδιο το σεισμό.

Από εκεί και πέρα, διφορούμενες δηλώσεις και ανυπόστατες φήμες που ο καθένας μπορεί να βγάλει εύκολα από το μυαλό του, διανθίζοντάς τες με δήθεν εμπιστευτικές λεπτομέρειες, μόνο κακό μπορούν να κάνουν γιατί σπέρνουν τον πανικό όχι μόνο σε αφελείς αλλά και σε...λιγότερο αφελείς συμπολίτες μας. Και τίτλοι που βλέπουμε σε διάφορα αμφιβόλου σοβαρότητας sites στο διαδίκτυο αλλά δυστυχώς και σε παραδοσιακά ΜΜΕ, του στυλ "Πανικός στο Αίγιο", "Πετάχτηκαν από τα σπίτια τους έντρομοι οι κάτοικοι" "Θα έχουμε νέο 1995;" και άλλες φαιδρές "εκτιμήσεις", απλώς επιβεβαιώνουν τη ζημιά που έχουν κάνει στην ενημέρωση του κόσμου διάφοροι τυχάρπαστοι, που αυτοαποκαλούνται "δημοσιογράφοι" και που αντί να χρησιμοποιούν το πολύ σημαντικό όπλο της πληροφόρησης για το καλό της κοινωνίας, το ευτελίζουν για να κερδίσουν λίγη αναγνωσιμότητα παραπάνω.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αναδημοσίευσα Από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου