Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Κοιτούν το δέντρο, χάνουν το δάσος,





Μαρίνα Πολλάτου,

Καινούργια προβλήματα ενέσκηψαν στην προσπάθεια ένταξης και υλοποίησης του νέου λιμανιού Σιγρίου, που όμως βασίζονται στον παλιό και γνωστό παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας, που εν προκειμένω απαιτεί να νομιμοποιηθεί ό,τι εγκατάσταση πρόκειται να γκρεμιστεί στη συνέχεια, για να κατασκευαστεί το λιμάνι. Η διαδικασία νομιμοποίησης αποφέρει μερικές χιλιάδες ευρώ στο Υπουργείο Οικονομικών, που για να μη χάσει τα συγκεκριμένα έσοδα, μπλοκάρει εκ νέου την εξέλιξη του έργου. Η «εμπλοκή» θα συζητηθεί σε σύσκεψη σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, που θα μεταβεί στην Αθήνα για να θέσει το θέμα στον υφυπουργό Οικονομικών, δηλώνει: «Θα παλέψουμε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και άμεσα να μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο.»
Προ τριμήνου, το «Ε» είχε αναδείξει το μείζον πρόβλημα που θα δημιουργούνταν στην τοπική κοινωνία του Σιγρίου κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του καινούργιου λιμανιού, εξ αιτίας του γεγονότος ότι θα έπρεπε, βάσει της μελέτης, να καθαιρεθεί το αλιευτικό καταφύγιο πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Για να μη μείνουν οι ψαράδες δίχως καταφύγιο, σε επιτόπια σύσκεψη που είχε προσκαλέσει ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, αποφασίστηκε, παρουσία και εκπροσώπων τής «Εγνατία Α.Ε.» που είναι φορέας υλοποίησης του έργου, να υπάρξει τμηματική καθαίρεση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.


Ανάλογο όμως πρόβλημα προέκυψε εκ νέου στα τέλη Δεκεμβρίου, με την απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών απέναντι στον κύριο του λιμανιού, το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, να νομιμοποιηθούν οι παλιές εγκαταστάσεις, ώστε να δοθεί έγκριση για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης, διαδικασία που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη του έργου. Μάλιστα, υπηρεσιακός παράγοντας ανέφερε πως και σε άλλα λιμενικά έργα το Υπουργείο Οικονομικών, για να πάρει πέντε - έξι χιλιάδες ευρώ έσοδα απ’ τη νομιμοποίηση παλιών εγκαταστάσεων, εμποδίζει έργα εκατομμυρίων, όπως του Σιγρίου που έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

Πώς θα ξεπεραστεί;
Όλο το τελευταίο διάστημα, σε τοπικό επίπεδο το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα και απασχολεί τους εμπλεκόμενους φορείς. Το έθιξε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μουτζούρης, ενώ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, ενημέρωσε σχετικώς την προηγούμενη βδομάδα τη Λιμενική Επιτροπή. Στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πίτας του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους, εκφράστηκε από πολλούς παρευρισκομένους η αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την τύχη του έργου και την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρξε αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Λέσβου, αποτελούμενη απ’ τον πρόεδρο Θράσο Καλογρίδη και τα μέλη της διοίκησης Βαγγέλη Μυρσινιά και Παρασκευά Φραντζέσκο, προκειμένου να ζητήσουν την εξέταση του θέματος απ’ το όργανο. Κάτι που δεν έγινε, γιατί προηγήθηκε η συζήτηση άλλων εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που παρακολουθεί την υπόθεση, ώστε όταν ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου να προχωρήσει στην ένταξή του στο ΕΣΠΑ, έχει ομοίως ενημερωθεί, όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Γιώργος Σπανέλλης, θυμίζοντας ότι «εδώ και καιρό έχουν εγγράφως προειδοποιήσει τα αρμόδια υπουργεία πως αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις στα όσα προβλέπονται για τις νομιμοποιήσεις λιμανιών, θα χαθούν μεγάλα έργα τού ΕΣΠΑ».

Όλα αυτά τα θέματα θα εξεταστούν σήμερα σε σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη, παρουσία του κ. Μουτζούρη, που φέρεται να έχει έρθει σε επικοινωνία και με τους ψαράδες του Σιγρίου, πιθανόν για να παραστεί και εκπρόσωπός τους στη συνάντηση. Ο κ. Γιακαλής, μιλώντας στο «Ε», επεσήμανε ότι επιδιώκει άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο για το θέμα υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να είναι έτοιμο και να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν το έργο.»

Αναδημοσιευσα Απο Εμπρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου