Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Προβληματισμός για το πλωτό μέσο αναψυχής,




Αγγελικής Καλλέργη

Απαντήσεις στην αγωνία των μελών του Σωματείου Εστίασης έδωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μ. Αλεφαντινός,

Αντιδράσεις, αμφισβητήσεις, απορίες και προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι στο Λιμενικό Ταμείο έχει κατατεθεί αίτηση από εταιρεία, με στόχο να λειτουργήσει μία πλωτή δραστηριότητα διασκέδασης στη θαλάσσια περιοχή της μαρίνας.

Η προοπτική λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία σήμερα δραστηριοποιείται στη μαρίνα του Φλοίσβου, έχει ήδη προκαλέσει ενστάσεις σε πολίτες και κυρίως στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή στα μέλη του σωματείου εστίασης Ρεθύμνου, και χθες ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μίνως Αλεφαντινός μίλησε στον Team FM και επιχείρησε να απαντήσει στα ερωτήματα και τους φόβους που έχουν προκύψει. Ο ίδιος τόνισε ότι το θέμα της έγκρισης της αίτησης θα τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. του λιμενικού ταμείου για να αποφασίσουν όλα τα μέλη του οργάνου, ενώ δεν έκρυψε ότι προσωπικά είναι θετικός σε αυτή τη δραστηριότητα.

Ο κ. Αλεφαντινός υποστήριξε πως ως Λιμενικό Ταμείο είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί προς το συμφέρον του φορέα και από τη στιγμή που μία τέτοια δραστηριότητα πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και θα φέρει αρκετές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία, δεν μπορεί νόμιμα το Λ.Τ. να την απορρίψει. «Από τη στιγμή που η επιχείρηση είναι νόμιμη και διαθέτει όλες τις άδειες, από τη στιγμή που εμείς έχουμε χώρο και καλύπτονται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και από τη στιγμή που θα έχουμε ανταποδοτικά οφέλη, εμείς ως Λιμενικό Ταμείο, όπως μας έχει παραχωρήσει το δικαίωμα το ελληνικό κράτος, διαχειριζόμαστε το χώρο προς όφελος του ελληνικού κράτους. Άρα από πού προκύπτει ότι εμείς πρέπει να πάρουμε μία απόφαση ενάντια στα συμφέροντα του λιμενικού ταμείου;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεφαντινός, ο οποίος εκτίμησε ότι τα οικονομικά οφέλη από αυτή τη δραστηριότητα για το λιμενικό ταμείο θα είναι αντίστοιχα με το 30% των σημερινών συνολικών εισπράξεων από τη δραστηριότητα στο ρεθυμνιώτικο λιμάνι.

Χθες το μεσημέρι, ο κ. Αλεφαντινός συναντήθηκε με τα μέλη του σωματείου εστίασης, τα οποία του μετέφεραν τους προβληματισμούς τους για όλα αυτά που προγραμματίζονται.

"ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ"

Στους φόβους εκείνων που λένε ότι μία τέτοια δραστηριότητα θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ο κ. Αλεφαντινός είναι αρνητικός. Λέει ότι «τίποτα δεν θα γίνει για διευκολυνθεί οτιδήποτε. Δεν αλλάζει τίποτα στην υπάρχουσα κατάσταση της μαρίνας. Το πάρκινγκ που εξυπηρετεί όλους τους επαγγελματίες της πόλης θα εξυπηρετεί και αυτή τη δραστηριότητα», ενώ συμπληρώνει: «Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι απόλυτα θεμιτό. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μία λάθος άποψη. Ότι δηλαδή υπάρχει μία πίτα της αγοράς από την οποία τρώνε όλοι και ότι αν έρθει κάποιος ο οποίος είναι μεγαλύτερος ή καλύτερος από εμάς θα μας πάρει ένα κομμάτι της πίτας. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να αυξήσουμε την πίτα και κάθε  καινούρια δραστηριότητα πρέπει να έχει αυτό ως στόχο, δηλαδή να έρθει καινούριος κόσμος, να εξυπηρετήσει καλύτερα αυτούς που έρχονται και αυτούς που δεν έρχονται γιατί δεν έχουν τέτοια εξυπηρέτηση».

Εάν το Λιμενικό Ταμείο αποδεχθεί την αίτηση του επιχειρηματία, ο πλωτός χώρος διασκέδασης θα πρέπει να πάρει άδεια για τη λειτουργία του από τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Αλεφαντινός πρόσθεσε ότι σε αυτό θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις, ακόμα και δεξιώσεις κοινωνικών γεγονότων, όμως στις φωνές που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα ηχορύπανσης, απαντάει: «Με την ίδια πρακτική, θέληση και αποφασιστικότητα που έχω ενεργήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεσμεύομαι ότι αν παρεκκλίνει των κανόνων ασφαλείας, των κανόνων κοινής ησυχίας, θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος».

Για τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, η αίτηση της συγκεκριμένης επιχείρησης δημιουργεί ελπιδοφόρα προοπτική για την πόλη. «Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο και αισιόδοξο ότι έχουν αρχίσει να γίνονται αιτήσεις για τέτοιες δραστηριότητες στην πόλη μας. Έχουμε άλλη μία αίτηση που δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι καινούριες δραστηριότητες. Θα πούμε όχι επειδή έχουμε μια φοβικότητα και αγκυλώσεις με το παρελθόν; Τι φοβόμαστε; Ότι θα έρθει κάποιος που θα πουλάει το φρέσκο ψάρι στην τιμή που πουλάμε εμείς το κατεψυγμένο και θα μας πάρει τον πελάτη και θα μας κλείσει; Αν έρθει κάποιος καλύτερος και προσφέρει κάτι σε καλύτερη τιμή, γιατί να μην έρθει;

Εμένα από την πρώτη μέρα που πήγα στον Λιμενικό Ταμείο, μου λένε ότι καταστρέφω τους συμπολίτες μας. Είτε για το περίπτερο που άλλαξε θέση, είτε για τις πέργκολες… Η πρακτική και τα αποτελέσματα των τεσσάρων χρόνων έδειξαν ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν κατέστρεψε κανέναν, δεν θέλει να καταστρέψει κανέναν και έχει στην ουσία δικαιωθεί σε όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει. Άρα, ας κάνουμε υπομονή και είμαι βέβαιος ότι είναι μία δραστηριότητα, που δεν έχει να φοβηθεί η πόλη. Αντίθετα, θα έχει μόνο οφέλη. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Θα πληγούν οι κακοί επαγγελματίες, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

Μην φοβόμαστε όταν κάτι καινούριο έρχεται στην πόλη. Έρχεται για να προσθέσει αξία. Δεν μπορεί η πόλη να ζήσει με την πίτα όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή. Πρέπει να μεγαλώσουμε την πίτα. Και πρέπει και οι επιχειρηματίες να ακολουθήσουν τους ίδιους κανόνες: καλύτερη ποιότητα, καλύτερες τιμές και εντιμότητα στη συμπεριφορά τους με τον πελάτη. Όταν ένας επιχειρηματίας τηρεί αυτούς τους κανόνες, δεν έχει να φοβηθεί κανέναν και τίποτα», κατέληξε.



Αναδημοσιευσα Απο Κρητικη Επιθεωρηση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου