Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Κάτω τα χέρια από Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ,


Κάτω τα χέρια από Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα τεκμηριώσει τη θέση για αυτόνομο Πανεπιστήμιο και ισχυροποίηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας


Αδιαπραγμάτευτη είναι για το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης η αυτόνομη υπόσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η ενίσχυση του ΤΕΙ. Στη συνεδρίαση προχτές βράδυ, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας και φορέων της περιοχής, εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με την κατάργηση του Πανεπιστημίου και με την απαξίωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αποφάσισε να προχωρήσει σε ενέργειες που θα αποτρέψουν τις διαφαινόμενες δυσμενείς εξελίξεις για την περιοχή.
Ειδικότερα αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος και η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τη διατήρηση του Πανεπιστημίου και την ενδυνάμωση του ΤΕΙ. Η απόφαση ελήφθη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, καθώς μειοψήφισε μόνο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος διαφωνεί με τον τρόπο διάρθρωσης της ανώτατης παιδείας όλα αυτά τα χρόνια. Ο δήμος Κοζάνης θα προχωρήσει στη διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει η ακαδημαϊκή κοινότητα πανεπιστημίου και ΤΕΙ, καθώς και φορείς της περιοχής, με σκοπό να παρουσιάσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης των 40 ημερών του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», εμπεριστατωμένη έκθεση στο υπουργείο Παιδείας με όλα τα επιχειρήματα περί της αναγκαιότητας παραμονής και ισχυροποίησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία.
Απαραίτητη χαρακτήρισε την ύπαρξη ενός ισχυρού πανεπιστημίου και ΤΕΙ, ως αναγκαία εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, να συμβάλουν σ’ αυτές τις 4ο ημέρες στη δημόσια διαβούλευση που γίνεται επί του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Επίσης, ζήτησε την ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία διδασκόντων του Πανεπιστημίου για συλλογή υπογραφών. Ο Λ. Μαλούτας υπογράμμισε επίσης ότι «παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα προβούμε σε όποιες αντιδράσεις χρειαστεί μαζί με φορείς της περιοχής για να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις μας με κάθε τρόπο».
Η Άννα Νανοπούλου χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» την εξέλιξη του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για την περιοχή, καλώντας το δημοτικό συμβούλιο «να μπει μπροστά σε μία συνέγερση όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, είναι ώρα για μέλλον. Το μέλλον της περιοχής μας είναι ζοφερό γιατί για ακόμη μία φορά οι εξελίξεις δικαιώνουν όσους έλεγαν ότι κάποιοι δεν προνόησαν όσο έπρεπε.
Θεωρώ ότι το ζήτημα της διατήρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα πάντοτε την Κοζάνη και η ενδυνάμωση του ΤΕΙ, πρέπει να είναι αιτία πολέμου».
Ο Γ. Μητσιάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συνεργασίας τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη αγώνων όλης της κοινωνίας, για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Είπε επίσης ότι «το ζήτημα με την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι σημερινό. Δυστυχώς στην κατεύθυνση να φτιάξουμε Πανεπιστήμια Α.Ε. φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούμε σοβαρότατα προβλήματα, ενώ οι ίδιοι δημιούργησαν τον ανορθολογισμό στην εκπαίδευση, έρχονται τώρα οι ίδιοι υποτίθεται να τον αντιμετωπίσουν».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοζάνη Τόπος να ζεις», χαρακτήρισε «πολύ αρνητική εξέλιξη» το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Σημείωσε ότι «πάση θυσία πρέπει να παραμείνει στην Κοζάνη η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, διαφορετικά διακυβεύεται η βιωσιμότητα του ΤΕΙ. Για το Πανεπιστήμιο πληρώνουμε σήμερα τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια».
Ιδιαιτέρως καυστικός ήταν ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Πέτρος Πατιάς, ότι «δεν υπήρξαν ακαδημαϊκά κριτήρια στις αλλαγές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Ούτε η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έγινε με τέτοια κριτήρια. Το Πανεπιστήμιό μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για την αυτόνομη ύπαρξη και την ενδυνάμωσή του». Υπογράμμισε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο ότι «η Δυτική Μακεδονία, αν και το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, είναι η μόνη περιφέρεια, στην οποία καταργείται το Πανεπιστήμιο» προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε ίδια μεταχείριση σε άλλα πανεπιστήμια και περιφέρειες».
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Βέργαδος και ο πρόεδρος του ιδρύματος Γιώργος Χαραλαμπίδης, καθώς και οι πρόεδροι του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αναδημοσιευσα Απο Πτολεμαιος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου