Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Καλούνται να... ξαναπληρώσουν το «χαράτσι»,





ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ,

• Παρότι κατέβαλαν το τέλος ακινήτων το 2011, η οφειλή έχει καταλογιστεί λανθασμένα από τη ΔΕΗ στην Εφορία • Λύση στο αλαλούμ αναζητούν πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των προσαυξήσεων
26/01/2013 του Βαγγέλη Συνολάκη
Σε μια απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται το τελευταίο διάστημα δεκάδες πολίτες, από τους οποίους το κράτος ζητά να ξαναπληρώσουν «χαράτσι». Παρότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση της καταβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για το έτος 2011, το κράτος ζητάει σήμερα από τους ίδιους να πληρώσουν ξανά το ποσό που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά της κατοικίας ή της επιχείρησής τους. Βεβαίως, δεν ψηφίστηκε καμιά νέα διάταξη που να προβλέπει την πληρωμή του τέλους... εις διπλούν και το πρόβλημα έχει προκύψει εξαιτίας των πολλών λαθών που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα της επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Το... κατά λάθος απλήρωτο «χαράτσι» έχει καταλογιστεί στα φυσικά πρόσωπα από την Εφορία και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες όχι μόνο καλούνται τώρα να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για μια εξοφλημένη υποχρέωση, αλλά αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο της προσαύξησης τους ποσού, αν δεν εξοφλήσουν άμεσα.
Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες είναι οι Ρεθεμνιώτες που έχουν σπεύσει στην τοπική Δ.Ο.Υ. για να διαμαρτυρηθούν αλλά και να προσπαθήσουν να «διαλευκάνουν» την υπόθεση, καθώς οι ίδιοι γνωρίζουν καλά πως έχουν πληρώσει το «χαράτσι», εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δ.Ο.Υ. σχηματίζονται ουρές από «αγανακτισμένους» φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν παραλάβει ατομικές ειδοποιήσεις για οφειλόμενο ΕΕΤΗΔΕ του 2011, αν και μέσα στη διάρκεια του ίδιου έτους, πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τις μηνιαίες δόσεις.
Η ταλαιπωρία, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς για να διαγραφεί η οφειλή από τη Δ.Ο.Υ., θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να λάβει από τη ΔΕΗ αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού του, με το οποίο να πιστοποιείται η εξόφληση του «χαρατσιού» και στη συνέχεια, έχοντας πια το αποδεικτικό στοιχείο στο χέρι, να επιστρέψει και πάλι στην Εφορία, ζητώντας διαγραφή του φόρου.
Όπως εξήγησε στα «Ρ.Ν.» υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, στον οποίο απευθυνθήκαμε μετά τις πολλές διαμαρτυρίες αναγνωστών, τα λάθη οφείλονται στο γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες πλήρωσαν εκπρόθεσμα το τέλος ακινήτων, με αποτέλεσμα το ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ να μην έχει καταχωρήσει την χρηματική καταβολή, εντός της ημερομηνίας που αναφερόταν ως «λήξη» στον λογαριασμό. Κάτι που σημαίνει, δηλαδή, ότι όλοι όσοι πλήρωσαν το «χαράτσι» με καθυστέρηση 15-20 ημερών το 2011, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την Εφορία, καθώς οι λίστες των «ασυνεπών» πολιτών φαίνεται πως καταρτίζονται με βάση την εκπρόθεσμη καταβολή και όχι με γνώμονα αν το «χαράτσι» έχει τελικά πληρωθεί ή όχι.
Όλο αυτό το αλαλούμ, έχει προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία σε δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τρέχουν για να βρουν τα αποδεικτικά στοιχεία της κανονικής καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ, ώστε να απαλλαγούν από τον καταλογισμό του ποσού και τους τόκους, καθώς για κάθε μήνα που παραμένει η οφειλή στη Δ.Ο.Υ., υπάρχει προσαύξηση 1% επί του συνολικού ποσού.
Εκτός από τους ιδιοκτήτες, όμως, το κράτος ταλαιπωρεί και δεκάδες ενοικιαστές, εις βάρος των οποίων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, βεβαίωσε οφειλές από το «χαράτσι» για το 2011, χωρίς όμως οι ίδιοι να είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και να χρωστούν τον φόρο.
Συνολικά, η ΓΓΠΣ έχει στείλει περίπου μισό εκατομμύριο ατομικές ειδοποιήσεις για οφειλόμενο ΕΕΤΗΔΕ του 2011, σε όλη τη χώρα, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν καταλήξει σε λάθος παραλήπτες, δηλαδή κυρίως σε ενοικιαστές κατοικιών, στο όνομα των οποίων εκδίδονταν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Μάλιστα, το «ραβασάκι» έχει ως παραλήπτες αρκετούς ενοικιαστές, οι οποίοι έχουν μετακομίσει πια σε άλλα σπίτια.
Αντί, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών να βάλει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπόχρεους, τους ιδιοκτήτες δηλαδή, ενδεχομένως μέσω των μισθωτηρίων που υπάρχουν κατατεθειμένα στη ΔΕΗ, «κυνηγάει» νυν ή ακόμα και πρώην ενοικιαστές.


Αναδημοσιευσα Απο Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου