Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πόσο «πράσινο» πανεπιστήμιο έχουμε,




Γιώργος Τσαντίκος,

Μια ενδιαφέρουσα κατάταξη, μοναδική για ελληνικό πανεπιστήμιο, έχει το ίδρυμα των Ιωαννίνων. Είναι 123ο ανάμεσα σε 215 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, στον πίνακα «φιλικών προς το περιβάλλον» ιδρυμάτων που κατάρτισε το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.

Η παγκόσμια κατάταξη UI GreenMetric πήρε στοιχεία  από 215 συνολικά πανεπιστήμια, από 49 χώρες όλου του κόσμου, για να τα κατατάξει ανάλογα με το πόσο φιλικά είναι προς το περιβάλλον, με βάση μια ποσοστοποιημένη βαθμολόγηση κάποιων παραγόντων. Για την κατάρτιση του πίνακα, το Universitas Indonesia λαμβάνει υπόψη έξι βασικούς παράγοντες. Τα «πράσινα στατιστικά», την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση αποβλήτων, τη χρήση του νερού, τα μέσα μεταφοράς και την εκπαίδευση.
Η κατάταξη παραμένει υποκειμενική, καθώς την κάνει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και όχι κάποιος αναγνωρισμένος γι αυτό το σκοπό, οργανισμός, ωστόσο είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και πρωτοποριακή, αν σκεφτεί κανείς ότι συνήθως, οι αντίστοιχες λίστες αφορούν την «επιστημονικότητα» ιδρυμάτων, η οποία πάντως πολύ δύσκολα μπορεί να μετρηθεί ως πραγματικό μέγεθος.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απάντησε θετικά στην πρόσκληση που απεύθυνε πέρυσι τον Ιούλιο, το αντίστοιχο ίδρυμα της Ινδονησίας, για τη συμμετοχή στη μέτρηση.

Οι έξι παράγοντες που «μέτρησε» το πανεπιστήμιο και σχημάτισε το ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χωρίζονται, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις για τη θέση της πανεπιστημιούπολης, κάλυψή της από πράσινο, απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους της, «καλές πρακτικές» στη χρήση πρώτων υλών και αναλωσίμων, ανακύκλωση σε διάφορα επίπεδα, οι ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια, κ.α. Φυσικά, διερευνήθηκαν και η ποσόστωση των περιβαλλοντικών μαθημάτων, αλλά και του ερευνητικού έργου και των επιστημονικών δημοσιεύσεων στο συγκεκριμένο τομέα.

 Πρώτο το Κονέκτικατ

Για την ιστορία, πρώτο στην κατάταξη, άρα και πιο φιλικό στο περιβάλλον, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, πανεπιστήμιο στον κόσμο, είναι αυτό του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ. Ακολουθούν το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στην Αγγλία και του Κορκ στην Ιρλανδία. Τελευταίο, είναι το Πανεπιστήμιο του Χαράπαν στην Ινδονησία. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι το μοναδικό ελληνικό που συμμετείχε στην έρευνα και είναι μια θέση κάτω από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και μια πάνω από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στην Αυστρία.

Περιμένοντας την «Αθηνά»

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει ακόμα κάτι επίσημα νεότερο σχετικά με τις συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά». Η πρυτανική αρχή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά μέχρι την περασμένη Πέμπτη, παρότι στο μεταξύ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Η εντύπωση που υπάρχει όμως είναι ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το σχέδιο ίσως να μην αφορά καν τα ΑΕΙ και να περιοριστεί σε κλεισίματα και συγχωνεύσεις στα ΤΕΙ.


Αναδημοσιευσα Απο Ηπειρωτικος Αγων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου